esp | eng


Actualitat i novetats editorials


Cesc, cartellista Cesc, cartellista

S'ha publicat Cesc, cartellista (Univers, 2022), un llibre que ens convida a (re)descobrir una de les facetes menys conegudes de l'artista, de la mà del dissenyador Jordi Duró.
Un recorregut rigorós i exhaustiu pel vessant del cartellisme i la publicitat, on va excel·lir la gran capacitat gràfica de Cesc. Dividit en sis capítols —Creatiu, Festiu, Global, Implicat, Cultural i Privat—, el volum està profusament il·lustrat.

Podeu veure una mostra d'aquest treball a la secció Publicitat d'aquest web.

Enllaç a la web de l'Editorial Univers
La política retratada
La política retratada

Els dibuixos de sàtira política de Cesc formen part de l’exposició “La política retratada” que se celebra, del 28 de novembre del 2018 al 23 de febrer del 2019 a l’Espai Santa Caterina de Girona. Es tracta d’una mostra col·lectiva que repassa la crònica social i política dels darrers 40 anys a través de l’obra crítica, sovint satírica i sempre esmolada, de 48 dibuixants humorístics mitjançant 200 acudits publicats a 60 mitjans.
Aquesta proposta vol posar també de manifest la funció social de l’humor gràfic i reviure moments cabdals de la història recent, coincidint amb els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques a l’Estat espanyol.

Enllaç a la web de l'Espai Santa Caterina
Els nostres tipus Reedició d'Els nostres tipus

L’editorial Kalandraka ha reeditat, amb la màxima fidelitat a l’original, la sèrie Els nostres tipus, uns llibrets que Lumen va publicar el 1962. Són El peó de camins, La florista i L’escombracarrers, històries de tres professions populars que, com diu Toni Vall a la ressenya de Nació Digital, "Cesc retrata amb una estimació, poesia i humanitat senzillament emocionants". En paraules de Cesc: “L’escombracarrers procedeix d’altres indrets del país. Ha vingut per estar amb nosaltres i treballar. Ell sap que si no es treballa no es pot viure. Estima els seus fills i li plau veure’ls menjar grans trossos de pa”. “La florista ven flors perquè se les estima i li agraden els colors que tenen i la flaire que exhalen”.

Enllaç a la web de l'editorial Kalandraka
Una nova terra Reedició i presentació d'Una nova terra

La col·lecció Mars de contes clàssics de Rosa Sensat s'amplia amb una nova obra d’art, el conte Una nova terra amb text de Francesc Candel, il·lustracions de Cesc i traduït del castellà per Marta Mata. La primera edició en català d’aquest conte es va publicar l’any 1971, dins de la col·lecció Desplegavela de l’editorial La Galera, amb la direcció pedagògica de Marta Mata. El text en castellà és del 1967.
Es va presentar el passat 12 de desembre a l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Avinguda de les Drassanes, 3 de Barcelona.

Enllaç a la web de Rosa Sensat
Cesc Cesc

Amaníaco Ediciones i Gaboche Editorial presenten un nou llibre sobre Cesc, una edició única de 500 exemplars que aplega dibuixos originals (alguns d'inèdits) pertanyents a diverses col·leccions particulars i institucionals, que també posa en valor la tasca d'aquests conservadors de patrimoni que són els col·leccionistes.
L'artista Perico Pastor, des del record més personal, signa un pròleg que contextualitza i guia el lector per aquest viatge en el temps, des dels primers dibuixos de Cesc fins al seu vessant més pictòric: "Tothom sembla coincidir en què era una època gris. [...] En resum, que hi havia molta merda, però també molta alegria. Als dibuixos de Cesc, hi ha tota aquesta merda i tota aquesta alegria. Quina meravella de dibuixos!"

Enllaç a la web d'Amaníaco ediciones
L’eloqüència sense paraules de Cesc L’eloqüència sense paraules de Cesc

Article aparegut al diari Ara (07/12/2013) a propòsit de la publicació del llibre Cesc (Sin palabras) de l’editorial Astiberri.

Enllaç a l'article a l'Ara.cat
Cesc (Sin palabras) CESC (Sin palabras)

L’editorial Astiberri, dins la col·lecció d’humor Kili-Kili, ha editat Cesc (Sin palabras), una antologia dels millors dibuixos sense text de l'insigne humorista gràfic. El volum, compilat i dissenyat per Jordi Duró, reivindica Cesc com l’artista que retrata amb tendresa la condició humana per mitjà d'un dibuix amable que emmascara missatges punyents i crítics.

Enllaç a la web d'Astiberri
La Biblioteca de Catalunya posa a la xarxa els dibuixos originals de Cesc
La Biblioteca de Catalunya posa a la xarxa els dibuixos originals de Cesc

La Biblioteca de Catalunya, continuant amb la seva tasca de posar el patrimoni del país a l’abast de tothom i d’incrementar la presència de la cultura catalana a la xarxa, ha fet accessible l’obra original digitalitzada de Cesc. Prop de 9.000 dibuixos, que abasten des del 1934 fins a la seva mort, es troben ara disponibles a Internet. Aquesta digitalització forma part de la Memòria Digital de Catalunya.
Els dibuixos originals, estampes, fotografies, diplomes i altres documents relacionats amb l’activitat del dibuixant van ser adquirits per la Biblioteca de Catalunya els anys 2008-2009.

Enllaç a l'obra de Cesc a la web de la biblioteca
Totes les portades d'en Cesc publicades a Cavall Fort

El títol no pot ser més explícit: es tracta d'un llibre que reprodueix les 110 portades que Cesc va realitzar per a la publicació infantil i juvenil Cavall Fort entre 1962 i 2006. El llibre està editat per la Fundación Gin i es distribueix en exclusiva a la cooperativa Abacus.

Totes les portades d'en Cesc publicades a Cavall Fort

"El llibre Totes les portades d'en Cesc publicades a Cavall Fort (la revista infantil i juvenil Cavall Fort ha obtingut el Premi Nacional de Cultura 2011 per la seva promoció de la llengua catalana) recull cobertes de l'any 1962 fins al 2006. El seu humor no varia gaire del que feia per adults. Cesc tenia clar que els nens eren molt més llestos del que no es pensa i que els adults tenen un component infantil que, tot i que s'afanyen per treure-se'l de sobre, els fa ser més persones. En aquestes portades es detecta un dels grans trets característics de Cesc: el gran mestratge en l'àmbit de l'acudit sense paraules. Només amb utilització de l'evidència al seu màxim exponent fa que la realitat sigui plenament surrealista. Un exemple: un cinema buit amb només un nen i el seu pare. Entra un nou espectador. L'acomodador el situa davant l'infant. Un cop més el sentit comú sembla el menys corrent del sentits..."
Fragment de "La perplexitat de Cesc" de Jaume Vidal a Avui, 14 d'abril de 2011.
5 visions de Barcelona 5 visions de Barcelona

Un autor i 4 il·lustradors, 4 mirades diferents; la Barcelona dels patis i jardins per Aurora Altisent. Els balcons de les façanes dels edificis vuitcentistes i noucentistes, més nobles, o més banals per Roser Capdevila. La Barcelona moderna dels nous barris, dibuixats per Lluïsa Jover i finalment els seus habitants caminant, vistos per dalt o per baix, sota la mirada de Cesc.

Tot això acompanyat pels textos que Francesc Parcerisas ha construït especialment per a aquestes quatre visions.

Ha estat publicat per Sd·edicions, l'abril de 2010.

Enllaç a la web de Sd·edicions
Todo va muy bien

"Desde la parcela de la caricatura, Cesc cumplió el papel que en la literatura cumplieron los Goytisolo, Celaya, Blas de Otero, García Hortelano..."
Manuel Vázquez Montalbán

Todo va muy bien

Todo va muy bien, publicat per DeBols!llo (Random House Mondadori), el març de 2010. Amb pròleg de Javier Pérez Andujar i edició a càrrec d'Agustí Vila.

Cesc és un dels nostres més grans humoristes gràfics. En la seva obra s'uneix el traç nu amb la mirada del poeta que passeja, pensa i viu al carrer.

Aquest volum recull 261 vinyetes publicades entre els anys 1968 i 1978, un període en el qual Cesc va retratar sense concessions l'Espanya del tardofranquisme i de la tan esbombada Transició en els setmanaris Hermano Lobo, Por Favor i Mundo, i en el diari El Correo Catalán.

La ironia i l'heroisme quotidià són els senyals de combat d'un humorista que dibuixa sobre l'economia, l'atur, el medi ambient, la política, els mitjans de comunicació o la burocràcia, fent-nos veure que no sempre Todo va muy bien. Dècades després, aquestes pàgines de Cesc segueixen sorprenent tant per la seva contundència crítica com per la seva innegable actualitat.